5 schoonmaaktips voor de barbecue

 

De zonnestralen schitteren in de vroege morgen op jouw favoriete plekje in de tuin. De vogels fluiten en de kinderen van de buurman zijn er weer vroeg bij. Na gisteravond te hebben genoten van een uitstekende barbecue, staat de volgende barbecue alweer gepland voor vanavond. Alleen ben je gisteravond vergeten om de barbecue schoon te maken. In dit geval zou ik even verder lezen. Wij benoemen namelijk special voor u, 5 schoonmaaktips voor de barbecue!

1. Voorkomen

Proactief werken noemen we dat. Als er geen etenswaren blijven vastzitten aan het rooster, hoef je het ook niet schoon te maken. En het is nog eens enorm simpel ook. Smeer het rooster voor het barbecueën in met zonnebloem- of olijfolie. Zo voorkom je dat etenswaren aan het rooster blijven kleven en aanbranden. Het kan ook met een citroen (wanneer je geen zonnebloem- of olijfolie in huis hebt). Snijd de citroen in tweeën en haal de halve citroen over het rooster. De zuren van de citroen zorgen ervoor dat het vlees niet aan het rooster blijven plakken.
P.S. Deze manier zorgt er alleen voor dat het schoonmaakwerk verminderd wordt. Er moet na het barbecueën natuurlijk nog steeds schoongemaakt worden.

barbecue schoonmaken

2. Wacht niet te lang

Om het schoonmaakwerk nogmaals te verminderen, raden we aan om niet te lang te wachten. De etenswaren, het vet en ander gruis is dan uitgehard en zit vastgekoekt aan het grillrooster. Hierdoor wordt het alleen maar moeilijker om schoon te maken. Het beste moment om de barbecue schoon te maken is wanneer het rooster nog redelijk warm is. Op dit moment kunnen de meeste vuiligheden nog weggeschraapt worden met een staalborstel. Wanneer je het rooster dan schoon hebt, raden we het aan om het in te smeren met plantaardige olie. Dit gaat het roestproces van het rooster tegen.

3. Aluminiumfolie

Het vuil op het rooster na het barbecueën kan ook erg eenvoudig verwijderd worden met een prop aluminiumfolie. Wrijf licht met het propje over het rooster en je ziet het vuil verdwijnen. Aluminiumfolie vormt zich gemakkelijk tussen het rooster, waardoor je er overal mee bij kan. Draai het rooster nog een keer om, zodat je ook de onderkant van het rooster schoon houdt.

4. De barbecue zelf

Om de barbecue bij iedere gelegenheid weer te doen glanzen, raden we aan om ook de buitenkant van de barbecue schoon te houden. Overigens blijft de laklaag ook nog eens langer goed. Maak na gebruik de buitenkant schoon met een zacht doekje. Gebruik absoluut geen bijtende of schurende schoonmaakmiddelen (dus geen schuursponsjes). Gebruik liever een zachte doek, zodat de buitenlaag lang blijft glanzen. Bescherm de barbecue na de schoonmaakbeurt ook nog met een hoes om de barbecue zo lang mogelijk mee te laten gaan.

5. Speciaal voor de gas- of elektrische barbecue

Deze manier is wat ons betreft de meest eenvoudige. Om te beginnen, verwijder je allereerst de grove etensresten op het rooster. Vervolgens sluit je de deksel en zet je de barbecue op de hoogste stand. Wacht zo’n vijftien minuten, zodat de barbecue op een goede temperatuur is en het etenswaar los komt van het rooster. Nu alleen nog met een borstel erover en klaar is Kees.
P.S. Let er bij het schoonmaken altijd op of de stekker uit het stopcontact is voordat je met water begint schoon te maken.

Reageren is niet mogelijk.