Big Green Egg: tips voor beginners

Wat is nou precies een Big Green Egg?

De Big Green Egg is een kamado, een Japans merk, dat al een geschiedenis kent van bijna 3.000 jaar. Toen maakte de Japanners traditionele, hout gestookte klei-ovens. Amerikaanse soldaten kwamen tot deze ontdekking en namen het idee mee naar huis. De traditionele, hout gestookte klei-oven van toen, kennen we nu al de Big Green Egg. Uiteraard is er een hoop aan gesleuteld (zelfs NASA heeft zijn steentje bij gedragen aan het design).

Tips Big green Egg

De Big Green Egg is meer dan alleen een barbecue. Je kunt er namelijk meer mee, dan alleen maar barbecueën. Je kunt er namelijk mee grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooken. De Big Green Egg heeft een temperatuurbereik van 70-350 graden en de regulering van deze temperaturen gaat erg gemakkelijk en met uiterste precisie. Van heerlijk Wagyu vlees grillen tot stoofpotjes, van garnalen roerbakken op de plancha grill tot muffins bakken. Belangrijk daarbij is wel dat je een aantal basis accessoires in huis moet halen, waarmee je de kooktechnieken goed kunt toepassen. Daarover hieronder meer.

Maar eerst nog, wat is nou het grote geheim achter de Big Green Egg? Waarom zou je dit ei in je tuin, patio of op het balkon willen neerzetten? Te beginnen met het unieke keramiek dat de warmte weerkaatst, waardoor een luchtstroom ontstaat die ingrediënten en gerechten extra mals maakt. De Big green Egg beschikt over perfecte luchtcirculatie waardoor voedsel op de gewenste temperatuur gelijkmatig gaart. Daarnaast is het ei simpelweg een ware ‘eye-catcher’.

De Big Green Egg heeft vaak nog een duur imago onder vele. Dit komt vaak doordat het ei nog vaak wordt vergeleken met een barbecue. Zoals ik eerder noemde, is dit niet het geval. De Big Green Egg is meer dan alleen een barbecue. Het is een compleet buitenkooktoestel, waar je gemakkelijk drie keer in de week gebruik van kunt maken. De gerechten die er mee gemaakt worden zijn fenomenaal van smaak en kwaliteit. De Big Green Egg geeft een compleet andere belevenis. Daarom kan het groene ei het beste worden geadviseerd aan een kook-liefhebber. Tot slot biedt het allemaal nieuwe, culinaire mogelijkheden. Zoals verse vis roken, taart bakken, vlees stoven en de lekkerste pizza’s bakken.

Welke Big Green Egg is voor jou geschikt?

Er zijn zeven verschillende modellen van de Big Green Egg. Van de Mini (die je ook makkelijk mee kunt meenemen), Small (handig voor een kleine tuin, patio of op het balkon), MiniMax, Medium, Large, XLarge tot 2XL. Die echt indrukwekkend is qua grootte en verschijning, maar die je waarschijnlijk eerder zult gebruiken als je professioneel buiten kookt. Belangrijkste is dat er voor ieder type mens en behoefte wel een model beschikbaar is.

Het meest populaire model van de BGE-familie, is de Big Green Egg Medium. Je hebt ruimte genoeg om voor 6-8 personen te koken, maar uit de praktijk blijkt dat voor grotere groepen koken ook prima gaat met dit model. Voor dit model zijn bovendien de meeste accessoires beschikbaar waardoor je er een alleskunner van kunt maken. Nog even de specificaties op een rij:

  • Grillrooster: diameter van 40 cm
  • Kookoppervlak: 1.140 cm2
  • Hoogte: 72 cm
  • Prijs: € 1.373,- (nu actieprijs voor € 1.249,-)

Big Green Egg Medium

Zo maak je van een Big Green Egg een buitenkeuken

Bij een buitenkooktoestel, hoort ook een efficiënte werkruimte. Ook hiervoor zijn diverse opties. Zo heb je de optie van een aangesloten tafel/werkbank, maar kun je ook kiezen voor subtielere optie als de zijtafels. Welke optie je kiest, is afhankelijk van de ruimte die je hebt rond de Big Green Egg en de hoeveelheid ruimte je nodig denkt te hebben om mee te werken.

Big Green Egg Medium + Egg Frame Medium + Expansion Frame Wood Wood Wood -Big Green Egg Medium + Onderstel + Zijtafels -

Met deze accessoires maak je een goede start

Natuurlijk kun je gewoon gelijk aan de slag als je ‘alleen’ de Big Green Egg hebt gekocht. Maar er zijn een aantal accessoires die noemenswaardig zijn:

convEGGtor

Met de convEGGtor bouw je de Big Green Egg heel makkelijk om tot oven. Door deze op de keramische binnenring te plaatsen heb je een warmteschild dat ervoor zorgt dat de houtskool geen direct warmte uitstraalt. Dat zorgt vervolgens weer voor een langzaam garingsproces. Perfect voor slow cooking en het garen van vis, schaal- en schelpdieren.

Big Green Egg Conveggtor MiniMax -

Baking Stone

Met de pizzasteen kun je pizza, brood en zelfs appeltaart bakken in je Big Green Egg. Combineer hem met de convEGGtor of leg hem direct op het rooster.

Big Green Egg Flat Baking Stone Medium

Cast Iron Grid

Het gietijzeren rooster is een van de grootste essentials geworden. Ja, er zit een roestvrijstalen rooster-standaard in de Big Green Egg waarmee je ook alles kunt, maar gietijzer heeft het vermogen om veel heter te worden. Hierdoor krijg je perfect dichtgeschroeid vlees waardoor de sappen veel beter bewaard blijven. En wat denk je van die perfecte grillstrepen op je vlees, vis of groenten? Die krijg je hiermee voor elkaar.

Big Green Egg Cast Iron Grid Medium -

Cast Iron Plancha Griddle

Wanneer je kleine ingrediënten op een rooster wilt leggen, is deze gietijzeren plancha grillplaat ideaal. Je hebt een geribbelde kant om bijvoorbeeld garnalen, coquilles of gesneden groenten te bakken. En op de platte kant kun je pannenkoeken of eieren bakken.

Big Green Egg Cast Iron Plancha Griddle Ø 35 cm -

Cast Iron Skillet

Deze gietijzeren skillet is multifunctioneel. Je kunt er een hele kip op zetten in een houder (lekt de boel niet door), maar ook groenten of vlees in laten smoren. Terwijl je het ook kunt gebruiken om snel de boel dicht te schroeien. Een ovenschotel of appeltaart maken? Is deze ook perfect voor.

Big Green Egg Cast Iron Skillet ø 36 cm - 2XL

Een Dutch Oven is ook heel makkelijk. Zeker als je weet dat je er ook veel stoofschotels, soepen of andere complete maaltijden in wilt gaan maken.

Big Green Egg Green Dutch Oven Round -

Wat is nog meer erg handig?

Een digitale kerntemperatuurmeter en handschoenen zou ik zeker aanschaffen. Qua handschoenen zijn de EGGmitt’s ideaal. En natuurlijk tools als een knijptang, spatel en kwastje. Om je grillrooster, convEGGtor en baking stone goed schoon te houden is de Grid Scrubber heel fijn.

Naast bovenstaande accessoires zijn er nog tig accessoires beschikbaar, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Begin gewoon met de basis en koop in de loop der tijd iedere keer iets nieuws bij als je een nieuw kookplan hebt. Zo blijft het een beetje betaalbaar. Als je paella op de Big Green Egg wil maken, dan kun je een wokpan aanschaffen.

Nog een laatste tip voor een extra lekkere smaak: experimenteer eens met houtsnippers die je door je houtskool mengt of er overheen strooit. Het geeft je gerechten een karakteristiek rokerige smaak:

  • Apple: voor vis, varkensvlees en gevogelte
  • Cherry: voor vis, lamsvlees, alle soorten wild, eend en rundvlees
  • Pecan: voor pittige rookgerechten en klassieke barbecuegerechten
  • Hickory: voor fruit, noten, rundvlees en alle soorten wild

 

Plaats een reactie