De perfecte wijn bij een barbecue

Tijdens een barbecue zijn we natuurlijk niet vies van een alcoholisch drankje. Echter, kiest de mens vaak een koel biertje in plaats van een heerlijke wijntje. Vandaag mocht ik een interview afleggen met Farah van Pizzeria Da Gigi uit Veenendaal. Hierin stelde ik vragen wat nou het ideale wijntje is voor bij de barbecue. Leest u vooral door!

Afbeeldingsresultaat voor wine & BBQ

Om de eetlust voor een barbecue te stimuleren, wordt er vaak een aperitief gedronken. Heb je hier eventuele tips of aanraders voor?

Ik raad aan een amuserende drank te nemen. Een lichte prikkel zorgt voor een hogere eetlust. Hierbij kun je denken aan een champagne. Port is daarbij ook een goede keus, omdat deze de smaakpapillen versterkt.

De marinade van de gerechten en de sausjes bij de barbecue schijnen invloed te hebben op de keuze voor een bijpassende wijn. Wat voor invloed heeft dit denk je?

Pindasaus en witte wijn gaan bijvoorbeeld niet samen. Dat geldt ook voor rode wijn. Er wordt dan aangeraden om een stukje brood of gember te nemen om de smaak te neutraliseren.

Waar moet je rekening mee houden bij het uitzoeken van de juiste wijnsoort?

Wijnen worden tegenwoordig als het ware ‘verpest’ door alle ‘rotzooi’ die er wordt toegevoegd om de smaak na te maken. Daarom raad ik aan om een wijntje uit te zoeken bij een specialist of een goede slijterij.

Rood past bij vlees, wit & rosé bij vis. Welke rode wijn past nou het beste bij vlees van de grill? En welke witte wijn bij een visje van de barbecue?

Bij een stukje zalm zou ik een chardonnay combineren, omdat deze beiden een uitgesproken smaak hebben. Bij een witvis raad ik een Pinot Griggio, Grillo of Sauvignon Blanc aan, omdat deze beter de smaken aanvullen.

Bij het barbecueën wordt vis en vlees vaak door elkaar gegeten. Welke wijn raad je in deze situatie aan?

Ik raad een fruitige rode wijn aan om deze zowel met vis, vlees en kip gecombineerd kan worden. Wanneer er alleen vlees gegeten wordt tijdens de barbecue, raad ik een stevige rode wijn aan. Hierbij kun je denken aan een Merlot. Bij varkensvlees raad ik een Primitivo aan, omdat vlees van een varken erg vet is. Wanneer de gasten niet van rood houden, raad ik een volle witte wijn aan. Hierbij kun je denken aan een Chardonnay.

Tijdens een barbecue wordt over het algemeen wat meer gedronken dan tijdens een normaal diner. Moet er dan ook gelet worden op het alcoholpercentage van een wijntje?

Ik adviseer meer te letten op het alcoholgebruik. Een hoger alcoholpercentage hoeft niet te betekenen dat dit niet gedronken kan worden tijdens een barbecue. Wel moet je dan letten op de hoeveelheid ervan.

Wat zou je een onervaren wijndrinker aanraden bij het uitzoeken van zijn of haar barbecue wijn?

Een diverse, toch toegankelijke wijn. Verschillende wijnen op tafel zetten, zodat er altijd wel wat tussen staat voor de gasten.

Een rode wijn wordt tijdens de zomerperiode vaak te warm geserveerd. Welke temperatuur hoort een rode wijn nou eigenlijk te hebben? En hoe kan je ervoor zorgen dat een rode wijn op de juiste temperatuur blijft?

Een rode wijn hoort op een temperatuur van 18 graden geserveerd te worden. Het is lastig om deze temperatuur te behouden. Wat een aanrader is: houdt de rode wijn bij zonnige weer in een koele wijnkoeler.

Heeft een kurk of draaidop fles invloed op de smaakcombinatie bij een barbecue denk je?

Persoonlijk heb ik meer met een wijnfles met een kurk, omdat het wat meer ambacht toont. Bij een barbecue met meerdere personen is het daarentegen misschien wat makkelijker om een draaidop fles te gebruiken.

Bier en barbecueën gaan natuurlijk samen als auto en wielen. De opkomst van een lekker wijntje bij de barbecue is groot. Ik ga je niet vragen wat je zelf aanraadt, omdat dat per mens verschilt natuurlijk. Wel wil ik je vragen, waar je bij beide keuzes op moet letten?

Bij beiden raad ik aan ruim in te kopen. Daarnaast dienen de biertjes goed koud geserveerd te worden, gelijk met de witte wijn. En proosten natuurlijk!

Afbeeldingsresultaat voor wine & BBQ

Conclusie

Wijn is een oeroud product en één van de eerst gedronken dranken. Door deze tijd heen is het product vele malen verbeterd en verfijnd. Tegenwoordig hebben we deze keuze tussen duizenden verschillende soorten van zowel rood, wit als rosé wijnen. Dat maakt het natuurlijk extreem lastig om hiertussen de juiste wijn te vinden die goed bij jouw barbecue past. Vandaar dat wij dit interview tot stand hebben gebracht om barbecue- en wijnliefhebbers te helpen bij het vinden hiervan.

Namens Baas van de BBQ wil ik graag Farah van Pizzeria Da Gigi bedanken voor haar tijd en de vele verschillende wijnen die ik mocht bekijken. Een aanrader om deze eens te proberen onder het genot van de Italiaanse specialiteiten.

Heb je nog geen barbecue? Bekijk ons ruime assortiment van barbecues en andere barbecue-artikelen.

Reageren is niet mogelijk.