Aspergeseizoen

De lenteperiode is aangebroken. De zomer is in zicht en de barbecues komen uiteraard weer tevoorschijn. Wanneer ik denk aan lente, denk ik aan die heerlijke verse asperges. Geweldig gegrilde asperges van de barbecue… loopt het water jouw ook al in de mond?

Lente

Asperges zijn natuurlijk het lekkerst in de lente. Echte liefhebbers van deze lekkernij eten ze tijdens deze periode wel een aantal keer per week. Omdat het seizoen zo kort is, zijn de asperges vrij duur. Daarentegen zijn ze gezond en hebben ze een geweldige smaak, die je gemakkelijk kunt combineren met gerechten als kip, eieren en garnalen.

De witte asperge

De witte asperge, ook wel ‘de koningin der groenten’ of ‘het witte goud’ genoemd, is een traditioneel Hollands gerecht. De groente wordt van oudsher als geneeskrachtig beschouwd. Asperges bezitten het aminozuur asparagine. Hierdoor hebben ze een vochtafdrijvende en bloedreinigende werking. Ook ijzer wordt vol vertegenwoordigd in de asperge.

De klasse van de asperge wordt voornamelijk bepaald door zijn dikte. Een goede dikte hangt tussen de 20 en 28 millimeter. Hiernaast moeten de asperges recht zijn en mogen ze geen bruine plekken bevatten.

 

De witte stengels zijn uiteraard het lekkerst wanneer ze vers zijn. Hoe eerder je ze na aanschaf kookt, des te beter. Wanneer je ze toch nog even wilt bewaren, raad ik je aan om de stengels meteen uit de verpakking te halen. Wikkel ze vervolgens in een iets vochtige hand- of theedoek en leg ze meteen in de koelkast.

Verse stengels

Of de witte asperges vers zijn, kun je zelf eenvoudig zien en testen. Ga voor de stengels die een lichte glans hebben en controleer het vochtgehalte. Dit kun je doen door je nagel tegen de stengel aan te drukken. De hoeveelheid vocht dat vervolgens vrijkomt, geeft aan of de asperge vers is. Hoe meer vocht, des te beter!

Daarnaast kun je twee asperges pakken en deze over elkaar heen wrijven. Wanneer een piepend geluid volgt, weet je dat je goed zit. Ook moet je goed letten op de onderkant van de stengel. Deze mag namelijk niet uitgedroogd zijn. De smaak tussen asperges verschilt vaak. Let altijd op of op de verpakking het label “Klasse 1 AAA” aanwezig is. Deze asperges zijn van de beste kwaliteit en hebben ook de beste smaak.

De groene asperge

Naast de befaamde witte asperges bestaan er ook nog groene asperges. Groene asperges groeien, in tegenstelling tot witte asperges, boven de grond. Doordat ze langer aan de wortel van de plant blijven, bevatten ze meer vitaminen en mineralen. Bovendien zijn de groene asperges krachtiger van smaak en het hele jaar verkrijgbaar. Ook hoeft de groene asperge, in tegenstelling tot de witte asperge, niet geschild te worden.

Voor het uitzoeken van de perfecte groene asperge bij de supermarkt of groenteboer gelden dezelfde tips als bij de witte asperge. Groene asperges horen namelijk ook een hoog vochtgehalte te hebben en een rechte vorm te hebben.

Verschil tussen de groene en de witte asperge

Over de smaak valt niet te twisten, maar je proeft wel degelijk een verschil tussen de witte en de groene rakkers. De witte zijn iets zoeter en vooral delicater van smaak. De groene zijn uiteraard wat sterker van smaak. Houd hier ook rekening mee tijdens de bereiding. De groene asperges kunnen dus meer hebben (denk aan sterkere smaken als Parmezaanse kaas, gedroogde ham en heftige sauzen) en de witte komen beter tot hun recht bij subtielere smaakmakers (boter, ei, ham).

Luxeproduct?

Zoals ik al noemde, zijn de witte asperges maar voor een korte tijd (vers) te verkrijgen. Hierdoor gaat de prijs omhoog. Hoeveel een asperge kost, hangt af van twee factoren: de kwaliteit en de versheid. Op basis van deze twee factoren hangen de prijzen gemiddeld tussen de twee en de vier euro, per 400 gram, in supermarkten.

De groene asperges zijn het hele jaar verkrijgbaar. Dit zorgt voor een wat mindere luxe. De prijs daarentegen blijft gelijk. Supermarkten hangen gemiddeld hetzelfde prijskaartje aan de groene asperges als bij de witte.

Wil je nou weten hoe je deze heerlijke delicatessen kunt bereiden op de barbecue? Klik dan hier.

 

Reageren is niet mogelijk.