Zelfgemaakte pizza van de barbecue

Wist jij dat je overheerlijke pizza’s kunt maken met een barbecue? Het enige dat je extra nodig hebt, is een pizzasteen. In dit recept vertellen we je hoe je echte pizzadeeg zelf kunt maken en hoe je de pizza vervolgens kunt bereiden op jouw barbecue middels een pizzasteen. Duur van de bereidingstijd is inclusief het reizen van het pizzadeeg.

Baas van de BBQ

Recept voor 3-4 pizza’s
Tijd: ca. 2 uur

Benodigdheden:

 • 1 zakje gedroogde gist (7 gr)
 • 3 el olijfolie
 • 275 ml lauw water
 • 500 gr bloem
 • 30 gr suiker

Bereidingswijze:

 1. Giet 100 ml lauw water in een kom en meng door elkaar met de suiker. Voeg dan de gist toe en dek de kom af met folie. Laat dit gedurende 5 à 10 minuten staan tot er een schuimlaag op het water zit.
 2. Doe vervolgens de bloem en het zout in een grote kom en meng het goed door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en giet daar het restant van het lauwe water, het gistmengsel en de olijfolie in. Kneed dit met je handen goed door elkaar. Als het deeg heel erg plakkerig blijft, dan moet er wat extra bloem aan worden toegevoegd. Het deeg mag plakkerig blijven, maar dient wel makkelijk van de kom losgemaakt te kunnen worden.
 3. Wanneer dit niet het geval is, dan kun je het deeg verder kneden op het aanrecht. Les dan eerst wat bloem op je aanrecht en kneed het deeg gedurende 10 minuten goed samen.
 4. Daarna verdeel je het deeg in drie of vier gelijke delen (afhankelijk van hoe groot jij de pizza wilt hebben). Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en leg de bollen erop. Smeer de bovenkant van iedere bol in met een beetje olijfolie en dek daarna af met wat keukenfolie. Laat het deeg zo minimaal een uur staan. Na het uur zouden de bolletjes deeg ongeveer moeten zijn verdubbeld in grootte.
 5. Leg een pizzasteen op je barbecue. Zorg dat de pizzasteen goed heet is voordat je deze met bloem bestrijkt. Zorg er voor dat je pizzabodem ook bebloemd is aan de onderkant, voordat je deze op de pizzasteen legt.
 6. Rol de pizzabollen uit tot je ongeveer een pizza hebt met een dikte van 1 cm. Besmeer vervolgens de pizza met tomatensaus (of een andere saus naar keuze). Verdeel daarna de kaas over de saus en beleg de pizza vervolgens met jouw topping. Om de pizza extra lekker te maken strooi je nog een beetje extra kaas over de topping.
 7. Leg de pizza op de pizzasteen en bak tot de pizza goudbruin is gekleurd. Afhankelijk van de hitte van de pizzasteen duurt dit ongeveer 5 tot 15 minuten. Haal de pizza van de pizzasteen en snijd de pizza in het gewenste aantal stukken met een pizzasnijder.

Genieten maar!

Tip: de pizzabollen kunnen gemakkelijk worden ingevroren. Vet daarvoor de pizzabollen in met een beetje olijfolie en doe ze dan in een afsluitbaar zakje. Doe vervolgens het zakje in de diepvries. Als je de pizzabollen wilt gebruiken, dan adviseren we je ze tenminste een dag van tevoren uit de diepvries te halen.

Plaats een reactie