Wagyu vlees in Nederland

Wagyu stier

Wagyu is van oorsprong een Japanse runderras dat bekend staat om zijn zeer exclusieve en smaakvolle rundvlees. Voor een stuk Wagyu vlees mag je dan ook een aardig bedrag neerleggen. In dit artikel kom je erachter waarom Wagyu zo duur is en benoem ik de voor- en nadelen. Is het de centen waard…?

Oorsprong

Er zijn vier soorten Wagyu in Japan. De twee beroemdste soorten zijn de zwarte en de bruine Wagyu. Zowel de zwarte als de bruine Wagyu zijn geen oude inheemse rassen, maar pas na de tweede wereldoorlog door gerichte fok ontstaan.
Het woord ‘Wagyu’ is een letterlijke vertaling voor ‘Japans rundvlees’ vanuit het Japans. ‘Wa’ is een oude Japanse verwijzing naar het land Japan of naar zaken uit Japan. En met één van de betekenissen van ‘gyu’ wordt op rundvlees gedoeld, “in de levende zin”, ofwel vleesvee.

Gezond

Naast de overheerlijke smaak van Wagyu beef zijn er nog meer redenen om te kiezen voor dit vlees. Zo is Wagyu vlees erg gezond! Het bevat onverzadigde vetzuren die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen, het dichtslibben van aderen tegengaan en de kans op kanker verkleinen.

Kwaliteitsscore

Het Wagyu vlees wordt op kwaliteit beoordeeld. De hoogst haalbare score van twaalf is enkel verkrijgbaar in Japan zelf. In Nederland is de huidige hoogste score tien plus. Dit is ook al van zeer hoge kwaliteit. Om de kwaliteit van dit product hoog te houden, dienen de koeien op een bewuste en duurzame wijze behandeld te worden. Ook dienen oude Japanse tradities toegepast te worden. Zo wordt, om de kwaliteit van het vlees te verbeteren, bier gebruikt en massages gegeven.

Waarom zo duur?

De strikte wijze van de behandeling van de dieren, de hoge eisen en het fokken zorgt voor een hoge prijskaart aan het vlees. De stieren dienen naar oude Japanse traditie gefokt en behandeld te worden. Wanneer dit niet gebeurd, krijgt het vlees een lage kwaliteitsscore en is het vlees minder waard. Alle Wagyu stieren hebben een speciaal dieet. Hierin krijgen zij enkel ‘rijst rietjes’ te eten. Dit is, omdat de stieren niet zwaarder mogen wegen dan 700 kilogram. Elk Wagyu stier heeft een geboortecertificaat, wat hun bloedlijn identificeert. Dus elk stuk Wagyu vlees kan terug worden getraceerd naar zijn oorspronkelijke fokkerij.

japanese-wagyu-beef

Is het de centen waard?

Voor een kilo van dit exclusieve Wagyu vlees betaal je al gauw ruim 250 euro. De meeste mensen vragen zich dan ook af; is dit mijn centen wel waard? Om daar antwoord op te kunnen geven, hebben we alle plus- en minpunten op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Zeer mals vlees
  • Gaart op eigen vet
  • Bij aankoop weet je dat je kwaliteit krijgt of niet
  • De stieren zijn goed behandeld

Minpunten

  • Prijzig
  • Sommigen vinden het vlees té vettig
  • Alleen verkrijgbaar bij gespecificeerde slagers
  • Buiten Japan is 100% Wagyu niet verkrijgbaar

Geen échte Wagyu in Nederland?

De Wagyu koeien en stieren buiten Japan zijn kruisingen van Wagyu en andere rassen. Het is dus vrijwel altijd 50% Wagyu. Dit komt, omdat het exporteren van de originele Japanse Wagyu runderen verboden is. In Nederland wordt Wagyu aangeboden bij een klein aantal fokkerijen.

Waar te verkrijgen?

In Nederland zijn er een aantal gespecialiseerde slagers waarbij Wagyu verkrijgbaar is. Één hiervan is ‘Wagyu-farm’. Dit is een Nederlandse Wagyu fokkerij die de Japanse tradities nastreeft en een hoge kwaliteit Wagyu vlees aanbiedt.

Meteen een stuk Wagyu in huis gehaald na dit artikel? Lees dan eerst ons recept om de optimale smaak uit het vlees te halen.

Eet smakelijk!

Reageren is niet mogelijk.